Απομένουν

Καιρός

Facebook

Iti Epic 2013

Το 2013 οι συμμετοχές εκτινάχτηκαν και η γιορτή μεγάλωσε! Τα ξενοδοχεία ήταν γεμάτα από το Σάββατο, η τεχνική ενημέρωση έγινε αργά το απόγευμα και όλοι περίμεναν την Κυριακή! Οι 264 συμμετέχοντας (αριθμός ρεκόρ για τη διοργάνωση) στήθηκαν στη γραμμή της εκκίνησης, όπου δόθηκε στην όμορφη πλατεία του χωριού. Εκεί κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια υπήρχαν και οι τέντες των χορηγών και των εκθετών, που δίναν ένα έξτρα ποδηλατικό χρώμα, στο γραφικό χωριό με τους πλακόστρωτους δρόμους.

Η ατμόσφαιρα ήταν ιδανική, καθαρός καιρός, ποδήλατα παντού και χαρούμενα πρόσωπα όπου και αν κοιτούσες, όλοι περίμεναν την εκκίνηση για Τρίτη συνεχόμενη φορά του ΙΤΙ EPIC και σιγά-σιγά οι παλμοί ανέβαιναν! Δεν έμενε πολύ για να βρεθούν όλα αυτά τα ποδήλατα μέσα στα μονοπάτια της Οίτης. Η εκκίνηση δόθηκε από τον διευθυντή αγώνα Λιγνό Νίκο και τον αντιδήμαρχο Λαμιέων Κωνσταντίνο Μουστάκα.

5..4..3..2..1.. και οι δρόμοι της Παύλιανης γέμισαν από τα 264 ποδήλατα, το θέμα μοναδικό και εντυπωσιακό! Οι πρώτες ανηφόρες μέσα στο χωριό βγήκαν πολύ γρήγορα και οι αθλητές έφτασαν στο πρώτους στενούς δασικούς, η ταχύτητες πολύ μεγάλες και οι αθλητές πολύ κοντά μεταξύ τους, η πίεση για όλους μεγάλη, τα αντανακλαστικά σε πλήρη εγρήγορση! Το πρώτο μονοπάτι «Κουβελόπροκα» ταχύτατο, μετά από αυτό έρχονταν και η πρώτη σημαντική ανηφόρα που μας οδηγούσε στο δεύτερο μονοπάτι τη «Μέλισσα» ποιο στενό και τεχνικό πρόσφερε απίστευτες στιγμές στους αθλητές. Ακριβώς μετά το πανέμορφο μονοπάτι της «Συντονίκης» κινούνταν πάνω στην μία πλευρά του φαραγγιού, μετά από εκεί το υγρό στοιχεία έκανε συχνά την παρουσία του μέχρι την δεύτερη σημαντική ανηφόρα όπου και χώριζαν οι δύο διαδρομές. Από εκεί και πέρα η μεγάλη διαδρομή κινούνταν προς το χανόρεμα, όπου μέσα στον ελατοσκέπαστο δρόμο τα ποδήλατα διέσχιζαν συνέχεια ρυάκια και μεγαλύτερα ρέματα με θεματικό τρόπο.

Μετά από αυτό το κομμάτι έρχονταν η μεγαλύτερη δοκιμασία του αγώνα, με το υψόμετρο να φτάνει τα 1500μ και τις κλίσεις να απαιτούν όλη τη δύναμη των αναβατών, μετά το πέρασμα εκτός δρόμου πάνω από την κορυφή «Κανόνα» γρήγορη κατάβαση μέχρι τον τρίτο σταθμό ανεφοδιασμού και βουτιά στο ποιο τεχνικό μονοπάτι του αγώνα το «Αγιοπέρασμα»! Εκεί δεν υπήρχαν σοβαρές πτώσεις δείγμα τις προσοχής που έδωσαν οι αθλητές στο μονοπάτι. Μετά από κάποια φλατ κομμάτια φτάνουμε στο Βαλόρεμα, εκεί τα υδάτινα περάσματα γίνονται όλο και βαθύτερα με τον κλειστό για δεκαετίες δασικό που έχει μετατραπεί σε μονοπάτι να εντυπωσιάζει! Κάπου εκεί είχε αρχίσει να καθαρίζει και το σκηνικό του αγώνα με τον Γιώργο Νείλα να έχει αποσπάσει μία σημαντική διαφορά από τους υπόλοιπους διεκδικητές του τίτλου του πρωταθλητή Οίτης.

Μια ακόμα ανηφόρα μας έφερνε στην κορυφή του μονοπατιού «Παππάς» με γρήγορα και αργά κομμάτια και από ποιο κλειστά μέχρι λιβάδια με εντυπωσιακή χάραξη, ξύπναγε για τα καλά τους αθλητές. Στη συνέχεια πέρναγαν και το Άγιο Πνεύμα και έφταναν στην τελευταία σημαντική ανηφόρα του αγώνα, η κούραση έκδηλη στους περισσότερους θύμιζε γιατί υπάρχει το epic στην ονομασία του αγώνα. Στο τέλος της υπήρχε ο 5ος σταθμός ανεφοδιασμού, νερό, ενεργειακά gel φαγητά και πλέον η αθλητές διέσχιζαν τις κορυφές της «Γομαρρόραχης» πλέον μαζί με τους αθλητές της μικρής διαδρομής. Η τελευταία κατηφόρα του αγώνα πολλών χιλιομέτρων που οδηγούσε μέχρι τον τερματισμό ήταν λυτρωτική και τεχνική μαζί με το Μονοπάτι «Ηρακλής» διατηρούσε αμείωτο το ενδιαφέρον των αθλητών! Στον τερματισμό τα ποδήλατα κατηφόριζαν με πολλά χιλιόμετρα τους κλειστούς για τις ανάγκες του αγώνα δρόμους του χωριού μέχρι την πλατεία που το κλίμα θύμιζε γιορτή! Όλοι μετά οι αθλητές τίμησαν τις ταβέρνες του χωριού όπου έκαναν και την απαραίτητη αναπλήρωση δυνάμεων πριν την επιστροφή.

Τελικός νικητής του αγώνα ο Νείλας Γιώργος με χρόνο 3.18.18, με την απονομή να γίνετε από το δήμαρχο Λαμιέων Γιώργο Κοτρωνιά.

Η φετινή χρονιά έκλεισε με ιδιαίτερη ικανοποίηση και όλα δείχνουν ότι και η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα ποιο δυναμική για το ΙΤΙ EPIC που πλέον εδραιώθηκε στη δεύτερη θέση των αγώνων mountain bike στην Ελλάδα.

 

Αποτελέσματα:

Τι γράφτηκε στα φόρουμ...

Όλα τα μονοπάτια ήταν εξαιρετικά, με πολύ σωστές κλίσεις στις στροφές να σου δίνουν το απαραίτητο flow και ρυθμό. Το χώμα κράταγε πολύ καλά και πραγματικά τα ευχαριστήθηκα!

Πολύ ωραία διοργάνωση, χωρίς ταλαιπωρία στη γραμματεία με ανθρώπους να βοηθούν στο πάρκινγκ. Τρομεροί άνθρωποι στο χωριό, εξυπηρετικοί και ευγενικοί.

Ήταν μια απίστευτη μέρα, μια τρομερή διοργάνωση, μια καταπληκτική φύση , οι εθελοντές μοναδικοί,τα παιδιά στα οχήματα υποστήριξης υπέροχοι πραγματικά δεν έχω λόγια..

Για τρίτη φορά παρευρεθήκαμε σε αυτή την γιορτή του ποδηλάτου. Ευχαριστούμε όλα τα άτομα που βοήθησαν και έφεραν σε πέρας αυτόν τον αγώνα. Τα μέρη πανέμορφα και η χάραξη της διαδρομής μοναδική.